Paweł Stawicki

Szef Kuchni, Paweł Stawicki, związany jest z Mercato od 2011 roku. Swój styl gotowania, łączący nowoczesne techniki z klasycznymi, rozwijał w takich restauracjach jak The Greenhouse (2 gwiazdki Michelin), MAAEMO (3 gwiazdki Michelin) czy Atelier Amaro (1 gwiazdka Michelin). Dzięki zwycięstwu w konkursie Archimagirus Tradycja & Nowoczesność 2019, Paweł odbył staż w restauracji RAW André Chiang’a na Tajwanie. Choć lubi korzystać z wielu ciekawych produktów z całego świata, pozostaje oddany lokalnym tradycjom kulinarnym. Łączy więc obie, co zawsze było domeną gdańskiej kuchni, zaś historię miasta wykorzystuje jako inspirację i dba, by nie odeszła w zapomnienie.

Dowiedz się więcej o gdańskich targach

Przez wieki cały Gdańsk przypominał targowisko. Pamiątkami są niektóre nazwy ulic, placów i targów, do dziś widoczne w obrębie miasta, lecz o części z nich zapomniano i schowano w archiwach. Gdy współczesność nadpisuje historię, tych nazw wciąż ubywa, a wraz z tym zanika pamięć o handlowej świetności tego wyjątkowego portowego miasta.