Szef Kuchni, Paweł Stawicki, związany jest z Mercato od 2011 roku. Swój styl gotowania, łączący nowoczesne techniki z klasycznymi, rozwijał w takich restauracjach jak The Greenhouse (2 gwiazdki Michelin), MAAEMO (3 gwiazdki Michelin) czy Atelier Amaro (1 gwiazdka Michelin). Dzięki zwycięstwu w konkursie Archimagirus Tradycja & Nowoczesność 2019, Paweł odbył staż w restauracji RAW André Chiang’a na Tajwanie. Choć lubi korzystać z wielu ciekawych produktów z całego świata, pozostaje oddany lokalnym tradycjom kulinarnym. Łączy więc obie, co zawsze było domeną gdańskiej kuchni, zaś historię miasta wykorzystuje jako inspirację i dba, by nie odeszła w zapomnienie.
Przez wieki cały Gdańsk przypominał targowisko. Pamiątkami są niektóre nazwy ulic, placów i targów, do dziś widoczne w obrębie miasta, lecz o części z nich zapomniano i schowano w archiwach. Gdy współczesność nadpisuje historię, tych nazw wciąż ubywa, a wraz z tym zanika pamięć o handlowej świetności tego wyjątkowego portowego miasta.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.