Paweł Stawicki – Head Chef restauracji Mercato.
Swoją przygodę w kuchni rozpoczynał w sopockich restauracjach i hotelach. Jednak najbardziej ukształtowało go doświadczenie, zdobyte w restauracjach rekomendowanych przez Michelin takich jak THE GREENHOUSE (2 gwiazdki Michelin), MAAEMO (3 gwiazdki Michelin) czy warszawskim ATELIER AMARO (1 gwiazdka Michelin).

Dania autorskiej kuchni Chefa Pawła Stawickiego są nowoczesne, proste i bazują na sezonowych składnikach od lokalnych dostawców. Cały czas jednak motywem przewodnim jest klasyka. Nieprzypadkowo charakter dań bardzo dobrze uzupełnia modernistyczny, a zarazem elegancki wystrój restauracji.

Paweł na co dzień otacza się wspaniałym 28 osobowym zespołem, bez którego wyjątkowe kreacje nie byłyby możliwe.

Restauracja i jej zespół w ciągu pięciu lat zdobyli wiele nagród i wyróżnień. Tu przytaczamy tylko wybrane najbliższe naszemu sercu nagrody:

Rok 2016 rozpoczęło zwycięstwo zespołu Mercato w składzie Nina Nawrocka i Paweł Stawicki w Mistrzostwach Polski w Deserach „Expo Sweet”.

W 2015 Gault&Millau uznał Restaurację Mercato za jedną z 10 najlepszych restauracji w Polsce, nagradzając ją 3 czapkami kucharskimi i 15 punktami. Mercato jako jedyna restauracja w Trójmieście została nagrodzona w 2013 roku za najlepszą kartę win przez magazyn Wine Spectator. W 2015 roku uhonorowana została nagrodą Award of Excellence 2015 za najlepszą kartę win jako jedna z dwóch restauracji w Trójmieście.

Restauracja Mercato w 2012 zdobyła I miejsce w trzech z czterech możliwych kategoriach konkursu na najlepszą restaurację w Polsce, Wine & Food Noble Night, w tym najbardziej prestiżową nagrodę wieczoru – wyróżnienie tylko jednej, najlepszej restauracji za całokształt osiągnięć przez profesjonalne międzynarodowe jury.